Over ons

De Stichting GrondhandelClaim is opgericht door de juridische ondernemer Deepak Thakoerdien.

Verschillende juridische organisaties zijn betrokken bij de stichting, waaronder Wybenga Advocaten, Advocatenkantoor De Boorder, BW Advocaten en Dynamiet Nederland.

Voor advies over handel in landbouwgrond en vastgoed werken we momenteel samen met vastgoedontwikkelaar RE:BORN, die ons kosteloos van advies voorziet.

Daarnaast werkt de stichting actief aan de uitbreiding van het bestuur, met inbegrip van een Raad van Toezicht en een Raad van Inspiratie. Verder streeft de stichting ernaar om contact te leggen met verschillende brancheorganisaties om hen te motiveren zich aan te sluiten bij onze missie.

Onze missie

Een einde maken aan misleidende grondhandel.

Onze missie is om ervoor te zorgen dat mensen hun geld terugkrijgen als er sprake is van misleiding en om de dubieuze handel in agrarische grond te stoppen.

Hoewel het op het eerste gezicht legaal lijkt te zijn, met betrokkenheid van instellingen zoals het Kadaster en notarissen, is speculatieve grondhandel in werkelijkheid een methode om mensen financieel te benadelen, waarbij torenhoge prijzen worden betaald voor waardeloze grond waarop praktisch nooit gebouwd zal worden.

De Stichting GrondhandelClaim gelooft dat het realistisch is om de grondhandel te beëindigen, omdat er verschillende mogelijkheden zijn om hierop in te grijpen.

AFM

We beogen deze handelspraktijken onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te brengen, waardoor strenge regelgeving de uitvoerbaarheid van oneerlijke handel zou stoppen.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wordt geïnformeerd over onze zorgen. De ACM kan onderzoek doen naar misleidende praktijken, handhaven tegen overtredingen van consumentenwetgeving, waarschuwingen publiceren voor consumenten, en richtlijnen opstellen voor transparantie in grondhandel. Hun actie is cruciaal om consumenten te beschermen en eerlijkheid in de markt te waarborgen.

Gemeenten

Wij zetten ons in om gemeenten actief te informeren over de praktijken van lokale grondhandelaren. Dit stelt gemeenten in staat om proactief te handelen door mensen te waarschuwen voor de risico’s verbonden aan de aankoop van agrarische grond in hun regio. Door gerichte voorlichting en waarschuwingen kunnen potentiële kopers beter geïnformeerd en behoed worden voor mogelijk nadelige aankopen.

FIOD

Vanwege de snelle winsten en de daaropvolgende faillissementen van veel grondhandelaren, is het essentieel dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) optreedt tegen de mensen die verdient hebben aan deze oneerlijke handel.

Notariaat

We oefenen druk uit op het notariaat om zich te distantiëren van grondhandel. Het is zorgwekkend dat notarissen betrokken raken bij dergelijke praktijken. Bewustwording hierover is noodzakelijk.

Politiek

Ondanks eerdere discussies in de Tweede Kamer, wachten we nog op concrete acties. We dringen er bij de nieuwe regering op aan om snel regelgeving in te voeren om grondhandelaren te reguleren.

Juridische procedures en massaclaims

Het team van ervaren juristen staat gereed om juridische actie te ondernemen in reactie op de groeiende lijst van slachtoffers van misleidende grondhandel. Gezien de urgentie van deze situatie is snelle en doortastende juridische actie onmisbaar. We zijn toegewijd aan het zoeken naar gerechtigheid door het starten van rechtszaken tegen oneerlijke grondhandelaren.

Wanneer het zowel mogelijk als effectief is, zullen wij collectieve rechtszaken initiëren. Deze massaclaims bieden een krachtig middel om groepen gedupeerden gezamenlijk te vertegenwoordigen, waardoor we een sterker standpunt kunnen innemen tegen de verkopers. Deze collectieve aanpak is niet alleen efficiënter, maar versterkt ook het signaal dat dergelijke praktijken niet getolereerd worden.